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March 4, 2013 
 
 
VIA EMAIL TO: 
 
xxx xxxxxx xxxxxx 
Director 
xxxxxx xx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx 
xxxxxx.xxxxxx@dc.gov 
 
Dear xxx xxxxxx: 
 
This responds to your request for advice concerning whether a proposed outside activity 
for pay would be consistent with your ethical obligations as a government employee.  
Based upon the information you provide in your email of February 28, 2013, and your 
conversation on the same date with a member of my staff, as long as you ensure that you 
meet the requirements set forth below, your proposed outside activity is permissible. 
 
You state that you are the Director xx xxx xxxxxxx xxxxxx xx xxxxxx xxx xxxxxxxxxxx 
and, as such, you xxxxxxx xx xxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx xxxxxxxx for over xxx 
xxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxx and xxxxxxxxxxx, inform them of the standards for 
xxxxx xxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx, and refer them to District government resources.  As 
part of your daily activities, you xxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx, draft xxxxxxx xxxxxx 
and xxxxxxxx xxxxxxxxxxx to the xxxxxxx xx xxx District of Columbia, request xxxxx 
xxxxxx, xxxxxxxxxx xxxxx xxx xxxxxxxxxx, and respond xx xxxxxxxxx xxxx xxx 
xxxxxxx xxxxx xx xxxxx.   
 
You state that you have been asked by a private company, xxxxxxxxxx xxxxxxxx, xxxx, 
to teach classes on xxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxx.  You have been provided with a 
complete course content book and the teacher’s guide book, and generally are expected 
not to deviate from the prescribed content of the course except to supply input from a 
“Train the Trainer” class you took, which you paid for yourself.  You further state that 
your background as a former xxxxxxxxxx xxxxxx and a former xxxxxx xxxxxxx 
xxxxxxx for the xxxx xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxxxx makes you a candidate for this 
assignment.  In addition, you state that teaching this class will not involve the use of any 
District government resources or time and the content of the course is not related to your 
District government responsibilities.  In your conversation with a member of my staff, 
you mentioned that teaching this course may involve the use of a minimal amount of 
annual leave, approximately four days over the span of a year.   
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There are essentially three applicable provisions of the Code of Conduct that inform my 
decision, each of which are found in Chapter 18, Title 6B of the D.C. Municipal 
Regulations.1  Noting specifically that your proposed activity is to engage in teaching, 
DPM §§ 1804.3 through 1804.5 provides guidance.  The DPM states: 
 
1804.3  An employee may engage in teaching activities, writing for publication, 
consultative activities, and speaking engagements that are not prohibited by law, 
regulation, or agency standards, only if such activities are conducted outside of regular 
working hours, or while the employee is on annual leave or leave without pay.   
 
The second provision states: 
 
1804.4  The information used by an employee engaging in an activity under § 1804.3 
shall not draw on official data or ideas which have not become part of the body of public 
information, except nonpublic information that has been made available on request for 
use in such capacity, or unless the agency head gives written authorization for use on the 
basis that its use is in the public interest. 
 
And finally: 
 
1804.5  If the employee receives anything of monetary value for engaging in an activity 
under §1804.3, the subject matter shall not be devoted substantially to the 
responsibilities, programs, or operations of his or her agency, to his or her official duties 
or responsibilities or to information obtained from his or her government employment. 
 
Here, you confirm that this is indeed a teaching activity and that the activities would be 
performed outside of work hours or while you are on annual leave, so DPM § 1804.3 is 
satisfied.  You also confirm that the information you will use for teaching is unrelated to 
your District government position and has been provided to you by xxxxxxxxxx 
xxxxxxxx, xxxx, so there is no indication that you will draw on official data or ideas 
which have not become part of the body of public information.  Therefore, DPM § 1804.4 
is satisfied as well. 
 
You also confirm that the subject matter of the class you propose to teach shall not be 
devoted substantially to the responsibilities, programs, or operations of your District 
government agency or official duties or responsibilities, or to information you obtained 
from your District government employment.  In fact, you state that your background as a 
former xxxxxxxxxxx xxxxxx and a former xxxxxx xxxxxxx xxxxxxx for a xxxxxxx 
agency makes you a candidate for this assignment.  Therefore, DPM § 1804.5 is satisfied. 
 
As you state in your email, you will ensure that teaching this class will not involve the 
use of any District government resources or time.  You mentioned in your telephone 
conversation with a member of my staff that you may need to take a total of four days of 
annual leave throughout the year to teach this class.  The DPM permits you to be on 
annual leave while engaging in this proposed teaching activity, as long as such use of 
annual leave does not interfere with your ability to perform your official government 
duties.  DPM 1804.1(a). 
 

                                                           
1 Hereinafter, Title 6b of the D.C. Municipal Regulations will be referred to as the District Personnel Manual or DPM. 
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Assuming your representations to be complete as to pertinent facts and entirely accurate, 
and further assuming that you would abide by the restrictions outlined above, I find that 
the restrictions on outside employment would not prevent you from pursuing this 
proposed outside activity.   
 
Please be advised that this advice is provided to you pursuant to section 219 of the Board 
of Ethics and Government Accountability Establishment and Comprehensive Ethics 
Reform Amendment Act of 2011 (“Ethics Act”), effective April 27, 2012, D.C. Law 19-
124, D.C. Official Code § 1-1161.01 et seq., which empowers me to provide such 
guidance.  As a result, no enforcement action for violation of the District’s Code of 
Conduct may be taken against you in this context, provided that you have made full and 
accurate disclosure of all relevant circumstances and information in seeking this advisory 
opinion. 
 
Finally, you are advised that the Ethics Act requires this opinion to be published in the 
District of Columbia Register within 30 days of its issuance, but that identifying 
information will not be disclosed unless and until you consent to such disclosure in 
writing, should you wish to do so. 
 
Please let me know if you have any questions or wish to discuss this matter further.  I 
may be reached at 202-481-3411, or by email at darrin.sobin@dc.gov. 
 
Sincerely, 
 
 
______________/s/___________________ 
DARRIN P. SOBIN 
Director of Government Ethics 
Board of Ethics and Government Accountability 
 
 
 


